Magyarország
Kezdő oldal

A belvárosi áruszállítás innovatív megoldása: CiTi Truck a Linde Anyagmozgatástól

10-Jun-2010

Könnyedén az utolsó métereken

A Linde Anyagmozgatás 2010 júniusában dobja piacra forradalmi CiTi Truck-ját — egy targoncát, amely megkönnyíti az áruszállítás utolsó métereit. A kezelő minimális erőkifejtéssel képes akár 500 kilogrammos terhet is nagyobb távolságra továbbítani és a legszűkebb helyeken kényelmesen és biztonságosan manőverezni. Még a szegélyek és padkák sem okozhatnak problémát.

Az ultramodern Linde CiTi Truck a kézi és gépi raklapmozgató targoncákat új szempontból közelíti meg. Nagyszerű innovatív megoldást kínál az egyre növekvő számú belvárosi szállításokhoz. A szállítási útvonal, a szűk utcák és a parkolóhelyek vagy járdaszegélyek által okozott akadályok megnehezítik az áruk üzletekhez, éttermekhez, műhelyekhez és szupermarketekhez való szállítását. A szállítás utolsó szakaszában általában a kézi raklapmozgató targoncákat („béka”) alkalmazzák, amelyek azonban jelentős erőkifejtést igényelnek a kezelőtől. A teherautótól a rendeltetési helyre történő áruszállításhoz a kezelőnek először fel kell emelnie a villákat az emelőkar többszöri pumpálásával. Ezután a nehéz terhet nagy távolságra kell szállítani, kizárólag izomerőt alkalmazva, és az útfelszín gyakran egyenetlen. Ráadásul járdaszegélyeken, felhajtókon és peremeken kell átmozdítani az árut. A Linde CiTi Truck targoncával nincs szükség fizikai erőkifejtésre és az eddig megerőltető munka egyszerűvé válik. A könnyű, mégis robusztus CiTi Truck elektromos vontató- és emelőmotorjainak, a terhelt és meghajtott kerék egyedülálló konfigurációjának és az ergonomikus kialakítású vezérlőkarnak köszönhetően mentesíti a kezelőt a fizikai erőkifejtés alól.

A Linde CiTi Truck gyorsabb szállítást és a teherautó gyorsabb visszatérését teszi lehetővé a magasabb termelékenység és az ellátási lánc alacsonyabb költségeinek érdekében.

A kompakt Linde CiTi Truck használható kisebb szállítmányok és maximum 500 kilogrammos raklapos áruk esetében is. E robusztus, mégis könnyű targonca csővázas szerkezeti kialakítása 100 kilogramm alatti üzemi súlyt eredményez. A CiTi Truck erőfeszítés nélkül birkózik meg akár 70 mm magas járdaszegélyekkel és peremekkel. Ez a páratlan és innovatív kerekeknek köszönhető, melyeket kifejezetten e célra terveztek. A nagy átmérőjű gumiabroncsos meghajtott kerék és a két forgócsappal ellátott hátsó terhelt kerék lehetővé teszi, hogy a CiTi Truck könnyedén birkózzon meg az akadályokkal. Ezenkívül a kerekek és görgők minimálisra csökkentik a zajkibocsátást, ami kora reggeli városi szállítások alkalmával igazán nagy.

Az emelőmotornak köszönhetően a 8%-os lejtők sem okozhatnak nehézséget. Az első kerékagyba szerelt motor gombnyomásra megemeli a villán lévő rakományt, megkímélve ezáltal a kezelőt a pumpálástól. A motort 36 V-os,

max. 15 A nikkel-fém-hibrid akkumulátor hajtja, amely két órás folyamatos munkavégzést tesz lehetővé. Gyakorlatilag ez egy teljes napi működésnek felel meg. Az akkumulátor fél-egy perc alatt kicserélhető. A kezelő egyszerűen kihúzza az akkumulátor csatlakozót, a fogantyú segítségével kiveszi a kompakt és könnyű akkumulátort a tartójából és a helyére egy teljesen feltöltött akkumulátort helyez. A targoncát az „easyControl” elnevezésű kétirányú kapcsoló irányítja, amely a kormányrúd tetején találha-tó. A mozgási irányt, az emelést és süllyesztést szabályzó gombok valamint a duda ergonomikus csoportosítása is a használatot egyszerűsíti.

A vészleállító gomb a gyors aktivizálás érdekében a burkolaton található. A vészleállító kapcsoló indításgátlóként is használható, ha elfordítjuk, majd levesszük a gombon található sapkát. Ez izolálja az elektromos berendezést és megakadályozza a CiTi Truck engedély nélküli használatát.

Az elektromágneses fék, amely a kormányrúd elengedésével aktivizálódik, fokozza a biztonságot a rakodórámpákon és lejtőkön.

A Linde CiTi Truck ideális megoldás a mindennapi és a csomagszállítás terén. Egy jellemző napi szállítási útvonalakról készített tanulmány szerint a kezelőnek egy nap alatt mintegy hetvenszer kell felemelnie a villát és átlagosan 22 raklapot vagy 2,4 tonnát kell 2.5 kilométeren keresztül mozgatnia. És itt kerül előtérbe az új CiTi Truck technológia, amely mentesíti a kezelőt a fizikai erőfeszítés alól és gyorsabb, biztonságosabb működésével jelentősen csökkenti az ellátási lánc költségeit.

back

lap tetejére